Artykuły i Porady

Więcej

6 sposobów na uratowanie przesolonej zupy.

1.Śmietana, mleko, jogurt naturalny

Jeśli zupa nie jest bardzo przesolona wystarczy, że dodasz do niej odrobinę mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego. Za łagodzą one intensywny smak soli.



 

2. Jabłka

Świetnym sposobem na wyciągnięcie nadmiaru soli z zupy jest dodanie do niej obranych i pokrojonych na cząstki jabłek (bez gniazd nasiennych!). Tak przygotowany owoc gotuj przez 15 minut, a następnie wyciągnij z bulionu. Co ważne, jabłka nie pozostawią po sobie żadnego smaku

 

3. Ziemniak

Sposób równie dobry co jabłka. Dwa obrane, ale nie pokrojone ziemniaki wrzucamy do garnka z zupą i gotujemy 15 minut. Po tym czasie należy je wyjąć. Ziemniaki wciągną nadmiar soli pozostawiając danie dobre do spożycia.

 

4. Woreczek ryżu

Jeśli wrzucisz do przesolonej zupy woreczek z ryżem, to nie dość, że pozbędziesz się zbyt słonego smaku, to dodatkowo taki ryż możesz później wykorzystać na przykład w zupie pomidorowej czy jarzynowej.

 

5. Białka jajek

Białko jaja kurzego wiąże sól, dzięki czemu ten sposób świetnie sprawdzi się nawet na bardzo przesolone danie. Wystarczy, że dodasz jedno białko na około 1l zupy, następnie poczekaj aż się zetnie i wyjmiesz. Pamiętaj jednak, że zawsze pozostaną jakieś resztki, więc należy potem zupę przecedzić. Jeśli nie przeszkadza Ci nieestetyczny wygląd dania ostatni krok możesz pominąć.

 

6. Dodatkowa porcja

Gdy powyższe sposoby zawiodły i zupa nadal nie smakuje tak jak powinna to warto dorobić dodatkową porcję, dzięki której smak się zbalansuje.

 

Klaudia Bielecka



Komentarze

0

Dodaj komentarz

KlaudiaBielecka
KlaudiaBielecka
dodano: r.