Artykuły i Porady

Więcej

Arabica i Robusta, czyli dwa najpopularniejsze gatunki kaw.


Trochę historii

Według jednej z popularniejszych legend kawa została odkryta przez młodego pasterza o imieniu Kaldi już w I tysiącleciu p.n.e., gdy jego zwierzęta jadły liście i owoce z drzew rosnących na wyższych terenach. Zauważył, że są po nich bardziej pobudzone i nie śpią w nocy, więc postanowił sam spróbować owej rośliny i szybko odkrył, że po zjedzeniu jej opuszcza go zmęczenie i jest bardziej pobudzony.

 

W Europie kawa pojawiła się około XVI wieku dzięki niemieckiemu podróżnikowi Leonadrowi Raufwolfowi, który odkrył ją w Turcji podczas poszukiwania leczniczych ziół i lekarstw. Początkowo napój ten spożywano bez dodatków, jednak dość szybko odkryto, że można ją wzbogacić o mleko, słodką śmietankę lub cukier. Od tamtej pory tradycyjna czarna kawa była zarezerwowana na okres postu.

Z początku kawa była towarem bardzo ekskluzywnym, drogim i pożądanym, a przez pewien czas nawet kojarzonym z dziełem szatana przez to, żę pochodzi z krajów Arabskich. Z czasem jednak stała się jednym z podstawowych produktów, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia.

 

Arabica i Robusta - smak, różnice i charakterystyka

Bez wątpienia każdy, kto choć trochę kawę lubi, słyszał o arabice. Jest to najpopularniejszy gatunek pochodzący z Etiopii. Uważana jest za kawę szlachetną, przez co stanowi 70% rynku światowego (dla porównania robusta to jedynie 29%). Pozostały 1% to Liberica, pochodząca z Liberii i zachodniej Afryki, jest mniej aromatyczna i wykorzystuje się ją głównie jako uzupełnienie mieszanek dwóch pierwszych.

 

Arabica swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim temu, że jest delikatniejsza w smaku, a w niektórych odmianach można wyczuć korzenny lub czekoladowy aromat. Zawartość kofeiny w niej wynosi 1-1,5%. Uważana jest za kawę szlachetną, o wyższej jakości, zapewne przez to, że jej uprawa jest trudniejsza, a sama roślina delikatniejsza i wymagająca większej uwagi.

Jej ziarna są nieco płaskie, podłużne i z przecięciem w kształcie litery “S”.

 

Robusta (niesłusznie uważana za kawę gorszej jakości) jest mocniejsza, zawiera od 2 do 2,5% kofeiny, a jej smak jest ostry i gorzkawy, przez co nie każdy ją lubi. Pochodzi z Afryki Zachodniej, ale uprawia się ją również w krajach o ciepłym klimacie.

W przeciwieństwie do arabiki jej uprawa jest prostsza, dzięki czemu ten gatunek kawy jest tańszy. Pomimo tego, przez większą zawartość kofeiny, robusta bardziej pobudza czym zapewniła sobie stałe grono odbiorców i jest pożądana do parzenia espresso. To właśnie ona odpowiada za piankę, która powstaje przy jej robieniu (tzw. crema). Ziarna robusty są bardziej owalne, a przecięcie proste.

 

W takim razie jaką kawę wybrać?

Wszystko zależy od tego, czego oczekujecie. Jeżeli szukacie mieszanki, która was pobudzi wybierajcie tą która ma większą zawartość robusty. Natomiast jeśli szukacie doznań smakowych i chcecie się kawą delektować polecam zainteresować się mieszankami z większą zawartością arabiki.

Pamiętajmy natomiast, że można spotkać zarówno złej jakości arabice, jak i bardzo dobrej jakości robuste. Wszystko zależy od producenta i ceny, dlatego warto szukać i próbować, eksperymentować z proporcjami, aby znaleźć mieszankę idealną dla siebie.

 

Klaudia Bielecka



Komentarze

0

Dodaj komentarz

KlaudiaBielecka
KlaudiaBielecka
dodano: r.