Artykuły i Porady

Więcej

Podstawowy zestaw noży kuchennych.

Na pewno widziałeś na witrynach sklepowych różne noże. Różniły się od siebie wielkością, kształtem, ostrzem. Wszystkich typów noży jest mnóstwo, a każdy z nich został stworzony do innego zadania, ale nie sposób korzystać z nich wszystkich, szczególnie gdy gotuje się w domu dla siebie, rodziny i przyjaciół.

Nóż jest podstawowym narzędziem kucharza, niezależnie od stopnia wykształcenia, bez niego nie powstanie żadne danie. Należy zatem zadbać o to, aby miały one porządne ostrze, były solidnie wykonane oraz wygodne.

 

Dobrze, skoro jest ich tak dużo, to które kupić do swojej kuchni by funkcjonować sprawnie, szybko i bez nerwów? Oto 5 podstawowych rodzajów, które przydadzą Ci się na co dzień:


Nóż szefa kuchni

Jest to długi, szeroki nóż długości od 20 do 25cm, z charakterystycznym ostrzem w kształcie delikatnego łuku. Jest on najbardziej podstawowy oraz najczęściej używany do znacznej większości zadań. Idealny do krojenia, szatkowania, siekania. Powinien się znaleźć w każdej kuchni.

 

Nóż uniwersalny

Jak sama nazwa mówi ten nóż z ostrzem od 13 do 18 centymetrów nadaje się do wszystkiego. Zarówno do krojenia w plastry, skrobania, obierania lub dzielenia większych części. Możliwe też jest posiekanie nim niewielkiej ilości niezbyt twardych produktów jak grzyby lub krewetki.

 

Nóż do pieczywa

Jest to bardzo charakterystyczny nóż, którego ostrze jest ząbkowane. Idealnie nadaje się do krojenia świeżego chleba. Nie szarpie oraz nie zgniata miękkiego wnętrza, a jednocześnie bez problemu radzi sobie z chrupiącą skórką.

 

Nożyk do warzyw i owoców

Mały, lekki i poręczny nóż o krótkim ostrzu, który idealnie nada się do krojenia i szatkowania warzyw i owoców, oraz do precyzyjnego wykrajania kształtów. Będzie świetnie się sprawował zarówno przy tworzenia dekoracji czy drylowaniu.


Nożyk do obierania

Malutki, o charakterystycznym zaokrąglonym ostrzu. Sprawdza się o wiele lepiej niż obieraczka, jest poręczniejszy, a dzięki przystosowanej końcówce od razu pozbędziemy się brzydszych części np. w ziemniakach.


 



Są to według mnie podstawowe typy noży, które powinny znajdować się w każdej kuchni. Z takim zestawem jesteśmy w stanie przygotować praktycznie każde danie i nie zniszczymy przy tym półproduktów. Mimo wszystko warto zaopatrzyć się również w:\

 

Stojak

Jeśli już kupujemy porządnej jakości noże, należy zadbać o ich porządne przechowywanie. Sprzęt, który będzie niechlujnie wrzucony do szafki kuchennej i będzie się obijał o inne, często metalowe rzeczy nie posłuży nam długo. Na rynku jest wiele stojaków - drewniane, magnesowe czy ze specjalną wkładką, zapewniającą bezpieczeństwo noży. Przy okazji ładnie wyeksponowane noże są świetną dekoracją każdej kuchni.

Ostrzałka

Noże są narzędziem, który z czasem się zużywa. Nie oznacza to jednak, że trzeba będzie kupować kolejny komplet. Odpowiednio zadbane noże dobrej jakości będą nam służyć wiele lat i zawsze będziemy z nich zadowoleni. Jednak żeby tak się stało trzeba o nie dbać, co oznacza, że poza trzymaniem ich na stojaku i unikaniu tego by spadały na ziemię, należy je ostrzyć. Można kupić zwykłą osełkę, ale jeśli nie ma się doświadczenia można bardzo łatwo stępić ostrze. Dlatego polecam zakup elektrycznej ostrzałki do noży.

 

Nożyce kuchenne

Kto raz kupił nożyce kuchenne ten nigdy już nie użył biurowych do pomocy przy gotowaniu. Poza podstawowym zastosowaniem jak otwieranie opakowań, nożyce kuchenne przydają się również do cięcia ziół, makaronu, a nawet mięsa!


Klaudia Bielecka





 

Komentarze

0

Dodaj komentarz

KlaudiaBielecka
KlaudiaBielecka
dodano: r.