Artykuły i Porady

Więcej

Wpływ przypraw na organizm człowieka.


Przypraw używamy codziennie. W zależności od gustu, preferencji czy osobistej diety dobieramy je tak, aby wzbogacić danie o walory smakowe, których oczekujemy.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że przyprawy poza kwestią smaku, mają również wpływ na nasz organizm. Odpowiednio dobrane (lub wyeliminowane) mogą pozytywnie wpłynąć na trawienie, przyspieszyć metabolizm czy pozbyć się problemów z cerą.

Poniżej przedstawiam listę popularnych i łatwo dostępnych przypraw wraz z ich działaniem.

 

Świeże zioła

Świeże zioła nadają daniu niepowtarzalnego smaku oraz aromatu, a przy tym bardzo korzystnie wpływają na pracę naszego organizmu. Podczas gotowania należy jednak pamiętać, żeby dodawać je pod koniec, aby nie zniszczyć cennych witamin.

 

Tymianek - jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, wpływa pozytywnie na trawienie. Bardzo pomaga w walce z uporczywym kaszlem - jest składnikiem wielu syropów na kaszel.

Bazylia - wspomaga pracę układu nerwowego oraz trawiennego i działa uspokajająco.

Oregano - jest źródłem witamin A, B, E, K, a w szczególności witaminy C. Wpływa pozytywnie na odporność, układ trawienny, zabija bakterie i wspomaga pracę układu oddechowego.

Natka pietruszki - również natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, dodatkowo pomaga zwalczyć przeziębienia, działa rozkurczowo i wspomaga procesy trawienne.

Szczypiorek - ma właściwości lecznicze, pobudza apetyt oraz ułatwia trawienie

Koperek - niweluje kolkę u niemowląt, pozytywnie wpływa na wydzielanie soków żołądkowych oraz wzrok.



 

Przyprawy korzenne

Używane szczególnie zimą, głębokie oraz wyraziste w smaku kojarzą się ze świętami, gorącą czekoladą, kawą czy korzennymi ciastkami, niesamowicie aromatyczne.


Goździki - do dziś polecane na ból zębów, wystarczy przegryźć goździka bolącym zębem lub użyć wacika nasączonego olejkiem goździkowym. Pomogą również na ból gardła i głowy.

Cynamon - rozgrzewa i poprawia ukrwienie, dobrze wpływa na trawienie, obniża poziom cholesterolu

Kardamon - wzbudza apetyt, działa rozkurczowo na żołądek, pomoże zwalczyć objawy przeziębienia takie jak kaszel i zatkany nos, wzmacnia odporność

Wanilia - zapach wanilii pomaga zasnąć, niweluje stres czy uczucie głodu, natomiast dodanie laski wanilii podczas gotowania wspomaga trawienie i przyspiesza odchudzanie

Kurkuma - wspomaga pracę wątroby i trzustki, działa oczyszczająco, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej


Oczywiście to nie są wszystkie przyprawy, z jakimi mamy styczność na co dzień. Są jeszcze takie jak sól - która, wbrew ogólnej opinii, jest zdrowa - pieprz, chilli lub czosnek. Każda z nich ma dobroczynne działanie na nasz organizm. Mimo wszystko, jak mówi stare przysłowie - co za dużo to niezdrowo. Nadmiar przypraw może powodować wzdęcia czy wzmagać zgagę. Trzeba ich używać z umiarem, ale wiedząc jaki mają na nas wpływ możemy je lepiej dobierać w codziennej diecie.

 

Klaudia Bielecka


 



Komentarze

0

Dodaj komentarz

KlaudiaBielecka
KlaudiaBielecka
dodano: r.