Obiad

Więcej

Francuskie ciasto z kurczakiem

Francuskie ciasto z kurczakiem


Potrzebne składniki

  • CIASTO
  • 200 g mąka pszenna
  • 50 g.masło
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • Sól do smaku
  • WYPEŁNIENIE
  • O/300 g. filet z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 0/200 g brokuły
  • 150 ml.śmietana
  • 180 g.półtwardy ser żółty
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • 100 ml.mleka
  • 100 g.boczku

Przygotowanie

  • Pokrój masło na małe kawałki. Dodaj jajko,mąkę i sól. Zagnieść ciasto i włoż do lodówki na 30 min.
  • Umieść filet z kurczaka na patelni, napełnij go wodą, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości. Gdy filet ostygnie, pokrój mięso na małe kawałki.
  • Oczyść grzyby, umyj zimną wodą, posiekaj. Obierz cebulę z łuski i pokrój w cienkie piórka
  • Na rozgrzanej patelni z olejem przesmaż cebulę,pieczarki na złoty kolor.Dodaj mięso,pokrojony boczek w kostkę,umyte i rozdrobnione brokuły w różyczki i smaż 10 min.
    Pozostaw do wystygnięcia
  • Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Formę smarujemy masłem lub wyścielamy papierem do pieczenia ciast. Rozprowadzamy ciasto, wykonujemy boki.Przykryj górę pergaminem .Piecz ciasto francuskie w piekarniku ok. 15-20 minut.
  • W głębokiej misce, ubij jajka widelcem, wymieszaj z mlekiem, śmietaną i przyprawami.
  • Wyciągamy ciasto z piekarnika. Rozłóż farsz równomiernie aby ciasto było całkowicie wypełnione
  • Piecz ciasto przez 25 minut. W międzyczasie pocieramy ser na drobnej tarce. 5–10 min. Przed końcem pieczenia obficie posypujemy serem.
    Smacznego
Marcin
Marcin
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
70 min.
Ilość osób
4

Komentarze

0

Dodaj komentarz

Marcin
Marcin
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
70 min.
Ilość osób
4