Dania jednogarnkowe

Więcej

Gulasz po meksykańsku

Gulasz po meksykańsku


Potrzebne składniki

  • 0/5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oleju do pieczenia
  • 2 łodygi selera cienko pokrojonego
  • 1 średnia cebula pokrojona w grubszą kostkę
  • 0/5 świeżej papryczki chyli pokrojona w krążki
  • 1/5 szklanki bulionu warzywnego
  • 0/5 litra piwa typu lager
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki mąki
  • sól,pieprz

Przygotowanie

  • Umieść wieprzowinę pokrojoną w kostkę w jednej warstwie w szklanym naczyniu do pieczenia.
  • Posyp chili, czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Skrop limonką i łyżka oleju
  • Przykryj foliom do pieczenia i marynuj przez 30 min. w lodówce
  • W między czasie wlej na patelnie 2 pozostałe łyżki oleju i obsmaż cebule, marchew,seler świeżą chili
  • Dodaj zamarynowane mięso liście laurowe
  • Dusić na małym ogniu przez 30 min.podlewając bulionem
  • Wymieszaj mąkę z piwem tak żeby nie było grudek, ściągnij z ognia dodaj cały czas mieszając.
  • Zagotuj przez 5 min.Dodaj czosnek i przyprawy
  • Podawaj z tortillą
Marcin
Marcin
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
40 min.
Ilość osób
4

Komentarze

0

Dodaj komentarz

Marcin
Marcin
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
40 min.
Ilość osób
4

Lubisz gotować?

Dołącz do naszej społeczności zrzeszającej już 56 miłośników gotowania