Dania Wegetariańskie

Więcej

Kotleciki z ciecierzycy

Kotleciki z ciecierzycy


Potrzebne składniki

  • 1 szklanka ziaren ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej lub oliwa

Przygotowanie

  • Surową ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez minimum 8 godzin. Następnie opłukać, ponownie zalać zimną wodą, delikatnie posolić i gotować 1,5 godziny.
  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę wraz z cebulą i czosnkiem zmiksować. W trakcie miksowania dodać dwa jajka i łyżkę oleju. Mogą pozostać grudki, ale masa musi się łatwo formować w kotleciki.
  • Masę na kotlety doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformowane kotleciki wyłożyć na blachę i piec przez 8-10 minut, w temperaturze 200°C.
  • Na patelni rozgrzać olej, powinien pokrywać dno cienką warstwą. Podpieczone kotleciki przełóż na rozgrzaną patelnie (bardzo delikatnie) i smaż z obu stron, na bardzo wolnym ogniu, aż będą miały złocisty kolor.
  • Jogurt typu greckiego doprawić solą, pieprzem oraz szczypiorkiem.
  • Podawać z jogurtem i świeżymi warzywami. Idealnie sprawdzi się też do wegetariańskich burgerów. Smacznego!
KlaudiaBielecka
KlaudiaBielecka
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
120 min.
Ilość osób
1

Komentarze

0

Dodaj komentarz

KlaudiaBielecka
KlaudiaBielecka
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
120 min.
Ilość osób
1