Obiad

Więcej

Makaron w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Makaron w sosie pomidorowym z ciecierzycą


Potrzebne składniki

  • Surowa ciecierzyca - 1,5 szklanki
  • Makaron - 2 szklanki
  • Pomidory - 3 sztuki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Ser feta - według uznania
  • Sól, pieprz i świeży czosnek do smaku

Przygotowanie

  • Surową ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez minimum 8 godzin. Następnie opłukać, ponownie zalać zimną wodą, delikatnie posolić i gotować 1,5 godziny.
  • Pomidory naciąć wzdłuż dookoła, zalać wrzątkiem tak, aby całe się zanurzyły i odczekać 20 sekund. Po tym czasie przełożyć do miski z zimną wodą. Gdy ostygną obrać ze skórki.
  • Makaron ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu.
  • Cebulę drobno posiekać, zeszklić. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawić solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym czosnkiem. Smażyć, póki owoce nie puszczą soku.
  • Do sosu pomidorowego dodać ugotowaną ciecierzycę oraz makaron. Wymieszać, smażyć razem kilka minut. Dla wzbogacenia smaku można dodać ser feta. Smacznego!
KlaudiaBielecka
KlaudiaBielecka
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
110 min.
Ilość osób
4

Komentarze

0

Dodaj komentarz

KlaudiaBielecka
KlaudiaBielecka
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
110 min.
Ilość osób
4