Sałatki

Więcej

Pikantna sałatka z fasolką

Pikantna sałatka z fasolką


Potrzebne składniki

  • 300 g odcedzonej białej fasoli z puszki
  • 300 g odcedzonej czerwonej fasoli z puszki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 czerwone cebule w pokrojone w plastry
  • 3 łyżki 5 łyżek czarnych oliwek
  • 2 marynowane zielone papryczki chili bez pestek
  • 130 ml. octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeże zioła do przybrania

Przygotowanie

  • Do garnka wlej 130 ml.wody,ocet i wymieszaj
  • Dodaj 2 ząbki czosnku,listek laurowy,zioła,pieprz,sól
    Dobrze wymieszaj zagotuj
  • Dodaj fasole gotuj ok 5 min.Odstaw z ognia wyciągnij listek oraz czosnek
  • Oliwki pokrój na cienkie paski a czosnek na cienkie plasterki.
    Dodaj do fasoli wraz z cebulą,rzodkiewką pokrojona w cienkie plastry i chili
    Dobrze wymieszaj
  • Dopraw sałatkę solą i pieprzem
    Podawaj na zimno lub ciepło przyozdobioną świeżymi ziołami
    Smacznego
Marcin
Marcin
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
30 min.
Ilość osób
4

Komentarze

0

Dodaj komentarz

Marcin
Marcin
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
30 min.
Ilość osób
4