Obiad

Więcej

Rolada ślaska

Rolada ślaska


Potrzebne składniki

  • 4 duże plastry ok 0/500 kg wołowiny z udźca lub dużego mięśnia z łopatki (bez przerostu żył)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • 4 plastry bekonu
  • 1 pętko kiełbasy dobrze wędzonej
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 liść laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąka
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
  • 1 szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

  • Plastry wołowiny rozbić tłuczkiem posmarować musztardą
  • Kroimy ogórki, cebulę, kiełbasę, (w piórka takiej długości żeby weszły nam w roladę)
  • Na wołowinę nakładamy po plasterku bekonu następnie cebulę, ogórek, kiełbasę,
  • Zawijamy wołowinę w roladę spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką
  • Obsmażmy na bardzo rozgrzanym tłuszczu rolady z każdej strony (po wyciągnięciu rolad podlewamy wodą zbieramy smaki które przywarły do patelni)
  • Obsmażone rolady wkładamy do rondla podlewamy sosem z patelni dodajemy kiełbasę, cebule, ogórek, który nie zużyliśmy do rolad ziele angielskie ,liść laurowy.
    Dusimy 1,5 godz.
  • Gotowe rolady wyciągamy z rondla, odstawiamy sos z pod rolad z płyty grzewczej zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą,solimy pieprzymy do smaku
  • Wstawiamy sos z powrotem na płytę wkładamy rolady delikatnie dusimy 5-10 min
    Smacznego
Gwarancja Smaku
Gwarancja Smaku
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
120 min.
Ilość osób
4

Komentarze

0

Dodaj komentarz

Gwarancja Smaku
Gwarancja Smaku
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
120 min.
Ilość osób
4