Sałatki

Więcej

Sałatka z endywią i indykiem

Sałatka z endywią i indykiem


Potrzebne składniki

  • 2 g piersi z indyka
  • 1 główka czerwonej cykorii
  • 100 g pokrojonych cienko pieczarek
  • 1 główka endywii (można zastąpić rukolą)
  • 1 małe awokado
  • 1 łyżeczka miodu
  • 120 ml octu winnego
  • 1 łyżka masła
  • 120 ml. śmietanki kremówki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • sól,świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  • Indyka umyj,osusz,pokrój w cienkie paseczki
  • W misce połącz miód,ocet winny curry,paprykę,imbir,pieprz
    Dodaj indyka dobrze wymieszaj,odstaw (na ok.30 min)
  • Wyciągnij indyka na talerz zachowując resztę marynaty
  • Przesmaż indyka na maśle na złotobrązowy kolor
  • Wlej marynatę na patelnie dodaj kremówkę,wymieszaj doprowadź do wrzenia,gotuj na dużym ogniu przez ok. 3 min.Dodaj sól i pieprz do smaku
  • Liście endywii i cykorii porwij na mniejsze kawałki
    Awokado obierz przekrój na pół i na plasterki
  • Na patelni rozgrzej olej i przesmaż pieczarki
  • Migdały praż na suchej patelni aż z brązowieją
  • Wszystkie warzywa wyłóż na półmisek, na wierz poukładaj indyka,oraz prażone migdały
    Podawaj osobno sos przelany do sosjerki
    Smacznego
Marcin
Marcin
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
30 min.
Ilość osób
2

Komentarze

0

Dodaj komentarz

Marcin
Marcin
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
30 min.
Ilość osób
2