Obiad

Więcej

Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku


Potrzebne składniki

  • 1,5 kg schabu z kością
  • 4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Umyj schab pod bieżącą wodą i dobrze osuszyć najlepiej papierowym ręcznikiem
  • Mięso nacieramy solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw mięso na 2-3 godz. do lodówki lub przygotuj dzień wcześniej wtedy schab bardziej przejdzie przyprawami
  • W brytfannie do pieczenia roztop masło,dodaj olej i smaż wieprzowinę że wszystkich stron na złoty kolor
  • Obierz cebulę i marchewkę, umyj i przekrój na pół.
  • Dodaj warzywa do mięsa wraz z liściem laurowym, rozmarynem. Wlej mleko,zagotuj
  • Przykryj brytfannę pokrywką i duś w piekarniku rozgrzanym na 160-180 stopni ok.2 godziny przynajmniej raz obracając
  • Z bulionu wybieramy warzywa, marchewkę i cebulę. Resztę bulionu trzymaj na piecu, aż jego objętość spadnie do 300 ml. Następnie zmiksuj bulion mikserem.
  • Podawaj schab z sosem pokrojony w plastry do dania głównego
    Smacznego😉
Domin.
Domin.
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
150 min.
Ilość osób
6

Komentarze

0

Dodaj komentarz

Domin.
Domin.
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
150 min.
Ilość osób
6