Ciasta i Desery

Więcej

Szweckie ciasteczka cynamonowe

Szweckie ciasteczka cynamonowe


Potrzebne składniki

  • 400 ml.mleko
  • 220 g.cukier
  • 10 g.suszone drożdże
  • 800 g.mąka
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 150 g. masło
  • 2 szt. jajko
  • 2 łyżki cynamon
  • 1 szt. żółtko

Przygotowanie

  • Wlej drożdże do mleka podgrzanego do 40 stopni i rozpuścić je. W innym pojemniku rozpuść 100 g masła. Wlać do mieszanki mleczno-drożdżowej. Dodaj 10 g cukru i soli.
  • Przesiej mąkę. Stopniowo wprowadzaj do mieszanki mlecznej i uformuj elastyczne ciasto. Ciasto pozostawiamy przykryte ręcznikiem w ciepłym miejscu, na 30-50 minut.
  • Pokrywamy stół cienką warstwą mąki, rozprowadzamy ciasto i zaczynamy rolować na grubość 3 mm. Roztop pozostałe masło i posmaruj nim ciasto. Mieszamy cukier i cynamon, posypujemy nimi ciasto i składamy na pół.
  • Ciasto kroimy na paski o szerokości 3 cm Każdy pasek składa się w spiralę w kształcie „ślimaka” i układa na blasze do pieczenia pokrytej pergaminowym papierem do pieczenia i posmarowanej żółtkiem jaja. Wkladamy „ślimaki” do piekarnika, podgrzanego do 200 stopni przez około 15-20 minut.
    Smacznego 😉🍪
Domin.
Domin.
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
90 min.
Ilość osób
4

Komentarze

0

Dodaj komentarz

Domin.
Domin.
dodano: r.
Poziom trudności
Czas przygotowania
90 min.
Ilość osób
4