Obiad
Zapiekanka z bakłażana
Skomentuj

Potrzebne składniki
- 3 duże bakłażany
- 100 g startego sera żółtego
- 450 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 2 posiekane drobno papryczki chili bez pestek
- 1 łyżeczka rozdrobnionego czosnku
- 8 świeżych pomidorów pokrojonych w plasterki
- 300 ml.chudego naturalnego jogurtu
- 2 cebule pokrojone w talarki
- 150 octu słodowego
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie
- Pokrój bakłażana talarki ok.5 mm.
Poukładaj w formie lub naczyniu żaroodpornym, posyp łyżeczką soli oraz zalej octem
Odstaw na ok.30 min. - Osusz bakłażana resztę marynaty wylej z naczynia
- Na patelni przesmaż cebulę na złoty kolor
- Dodaj papryczki chili,sól,chili w proszku,kurkumę czosnek oraz pomidory z puszki.
Wymieszaj dokładnie składniki i duś ok.10 min.aż sos zgęstnieje - Poukładaj połowę bakłażanów w naczyniu do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, zalej połową sosu i ułóż następną warstwę wlej resztą sosu i przykryj plasterkami świeżego pomidora
- Połącz ze sobą jogurt,pieprz i ser żółty
Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni zapiekanki - Piecz zapiekankę w nagrzanym piekarniku na 185 ℃ przez ok. 20-30 min
Smacznego :)

Marcin
dodano: r. 0
0
46
Poziom trudności
Czas przygotowania
60 min.
Ilość osób
6
Komentarze
0
Dodaj komentarz

Marcin
dodano: r. 0
0
46
Poziom trudności
Czas przygotowania
60 min.
Ilość osób
6
Zainspiruj się
